Archiwum
- Index
- Roberts Nora Miłość na deser 01 Miłość na deser
- Isaac Asimov & Robert Silverberg The Ugly Little Boy
- Kościuszko Robert Wojownik Trzech Czasów 3 Strażnicy
- Roberts Nora Święte grzechy 2 Bezwstydna cnota
- 02.Robert Ludlum Dziedzictwo Scarlattich
- 63. Roberts Nora Od pierwszego wejrzenia
- Howard Robert E. Bogowie Bal Sagoth
- Howard Robert E. Ludzie Czarnego Kregu
- Howard Robert E. Dolina Grozy(1)
- Heinlein Robert A. Władcy marionetek
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- epicusfuror.xlx.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Sk"adniki:
- 1 baÝant,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 pomidory,
- 1 zielona papryka,
- 3 ziemniaki,
- 10 dag sloniny,
- 1 "yÝka czerwonej i s"odkiej papryki w proszku,
- sól i pieprz
Plan dzia"ania:
- Slonin´ pokroic w drobna kostke, wrzucic do garnka postawionego na gazie.
- Gdy prawie calkowicie si´ wytopi, dodaç siekana cebul´ i delikatnie zezlocic.
- Wsypac papryke, przemieszaç, wrzucic do garnka bazanta i zalac wrzatkiem.
- Ugotowaç do miekkoÊci, a wczesniej, po ok. 1/2 h. dodaç pokrojone: marchewke i pietruszke warzywa.
- Miekkie mi´so bazanta podzieliç na ma"e kawa"ki,
- dodaç z powrotem do wywaru wraz z pokrojona papryka i pomidorami.
- Posoliç do smaku i jeszcze chwile pogotowaç.
- Na koncu dodaç pokrojone ziemniaki w sluszna kostke.
- Przed samym podaniem popieprzyç do smaku.
- Nie dodajemy kminku, prawdziwi Wegrzy nigdy nie dodaja, tak czynia tylko Austriacy.
zupa gulaszowa z jeleninà
Sk"adniki:
- 80 dag jeleniny,
- 2 "yÝki oleju,
- 25 dag fasoli (taka z czerwonymi plamkami, ale moze byc inna),
- 2 zielone papryki,
- 2 pomidory,
- 2 "yÝeczki czerwonej i s"odkiej papryki w proszku,
- 1 cebula,
53
- 3 zàbki czosnku,
- sól i pieprz
Plan dzia"ania:
- Fasole namoczyc na noc.
- cebul´ zeszkliç na oleju w garze,
- rozpuÊciç w niej papryke w proszku i zaraz dodaç mi´so pociete w duza kostke.
- ObsmaÝyc jelenine w paprykowo-cebulowej masie, mieszajàc od czasu do czasu.
- dodaç posiekany czosnek, posoliç i zalac caloÊç bulionem.
- Gotowaç ok. 1/2 h, bez zadnych dodatków.
- dodaç pokrojona w paski papryke, pomidory i fasole odcedzona i lekko przeplukana.
- CaloÊç dobrze popieprzyç i gotowaç ok. 15-20 min.
- Przed podaniem posypac siekana nacia pietruszki.
ragout z zajàca
Sk"adniki:
- 50 dag zajàca,
- 2 marchewki,
- 3 ga"àzki selera naciowego,
- 1 cebula,
- 3-4 zàbki czosnku,
- 3 pomidory,
- 2 liÊcie laurowe,
- kawa"ek cynamonu,
- 2-3 goêdziki,
- 1/2 butelki czerwonego i wytrawnego wina,
- sól i pieprz
- Mamalyga/polenta:
- kasza kukurydziana,
- woda,
- sól;
- mas"o,
- oliwa z oliwek,
- 3 zàbki czosnku
Plan dzia"ania:
- Królika lub zajàca zabejcowaç w occie z dodatkiem czosnku, ziela angielskiego i liÊcia laurowego.
- Nastepnie mi´so doÊç drobno poszatkowaç.
- Rozgrzac oliwe na patelni,
- wrzucic posiekana cebul´ i lekko ja zezlocic.
- Wrzucic mi´so i smaÝyc razem na doÊç mocnym ogniu ok. 1-2 min.
- dodaç drobno posiekany seler i marchew, odrobina czosnku.
- Chwile razem poddusic.
- Przyprawic oregano, dodaç liÊç laurowy, goêdziki, szczypte cynamonu i pomidory.
- Wszystko dobrze wymieszaç, zalac winem, posoliç.
- Teraz bardzo wolno, delikatnie dusic
- Mama"yga:
- Kasze wsypac na gotujacy sie, osolony wrzatek i gotowaç do konsystencji 'ciezko' pólplynnej.
- Drewniana deske posmarowaç woda, wylac polente i wyrównac nozem.
- Gdy przestygnie, pociac polente na kawa"ki, najlepiej nitka.
- Na rozgrzanej patelni rozpuÊciç mas"o z odrobinà oliwy z oliwek, dodaç ze 3 zàbki czosnku wraz z "upinkami, lekko je zezlocic, aby
oddaly smak, po czym wyjac.
- ObsmaÝyc wystygni´te kawa"ki polenty.
- Ragout podawaç z mama"ygà polanà t"uszczem spod pieczenia.
W´drówka 96 Pasterski smak
[ Kleftiko ] [ Go"àbki w liÊciach winogron ] [ Souvlaki ]
kleftiko
Sk"adniki:
- 800 g jagni´ciny
- 3-4 liÊcie laurowe
- szczypta cynamonu
- oregano
- sól
Plan dzia"ania:
- Mi´so pokroiç na drobniejsze kawa"ki,
- u"oÝyç w naczyniu Ýaroodpornym,
- obsypaç przyprawami, przykryç i upiec.
- Mi´so z m"odszych sztuk piecze si´ ok.. 3 h, starsze nawet 5 h.
- Podawaç z makaronem zapiekanym z mi´sem mielonym i sosem beszamelowym
54
- (piec ok. 40 min.).
- Oryginalnie potraw´ Grecy piekà w piecu glinianym, który dzia"a na zasadzie naszego polskiego pieca chlebowego.
go"àbki w liÊciach winogron
Sk"adniki:
- 35-40 liÊci z winogron,
- 60 dag wieprzowiny,
- 5 startych na tarce pomidorów,
- 0,5 szkl. ryÝu moczonego wczeÊniej w wodzie,
- 1 szkl. bulionu,
- 1 cebula,
- 0,5 cytryny,
- 6-8 "yÝek oliwy,
- 1 p´czek natki pietruszki,
- szczypta cynamonu,
- szczypta suszonej mi´ty,
- sól i pieprz
Plan dzia"ania:
- LiÊcie zblanszowaç wrzuciç na wrzàtek na ok. 1-1,5 min.,
- odcedziç i lekko osàczyç na r´czniku papierowym.
- Farsz:
- Mi´so wymieszaç z ryÝem (2: 1),
- dodaç 2/3 przetartych pomidorów,
- posiekanà drobno cebulk´, szczypt´ cynamonu, sok z cytryny,
- po odrobinie oliwy, bulionu.
- Wymieszaç, nast´pnie dodaç siekanà zielenin´ i suszonà mi´t´,
- przyprawiç solà i pieprzem. Ca"oÊç dok"adnie wyrobiç.
- LiÊç winogronowy roz"oÝyç na deseczce (b"yszczàcà stronà liÊcia do do"u),
- na"oÝyç odrobin´ farszu i zawinàç zgrabnie w "adny go"àbek. Farsz powinien
- byç u"oÝony moÝliwie najbliÝej 'nasady' liÊcia, ale uwaÝajàc by nie
- znajdowa" si´ na naturalnym wyÝ"obieniu czyli dziurce,
- zawinàç ko’cówkà tylko tak aby przykryç farsz,
- nast´pnie zawijajàc boki ku Êrodkowi, zrolowaç.
- Gotowe go"àbki u"oÝyç na wyÊcielonym doÊç szczelnie liÊçmi winogronowymi dnie garnka,
- dbajàc o to by by"y u"oÝone moÝliwie ÊciÊle, aby nie pozostawiç Ýadnej wolnej przestrzeni.
- Najlepiej uk"adaç pakuneczki tak, aby strona zwini´cia dotyka"a garnka
- farsz nie b´dzie mia" szans uciec.
- Ca"oÊç polaç oliwà z oliwek,
- bulionem i resztà startych pomidorów, przykryç wierzch kolejnà warstwà liÊci i ca"oÊç lekko docisnàç talerzykiem.
- Dusiç w piekarniku lub gotowaç na wolnym ogniu ok. 40 min (razem z talerzykiem).
- Go"àbki zwane na Cyprze kubettia, w Grecji nazywajà si´ dolmades, w Turcji zaÊ dolma.
souvlaki
Sk"adniki:
- 80 dag koziny,
- 2 cytryny,
- oregano,
- sól
Plan dzia"ania:
- Stosunkowo równe kawa"ki mi´sa nadziaç na roÝen (z gr, cugla),
- piec nad rozÝarzonymi w´glami, baczàc na to, by mi´so równo si´ przypieka"o (w´gle muszà byç równomiernie rozÝarzone, a mi´so
obracane na roÝnie).
- Mniej wi´cej w po"owie pieczenia obsypaç mi´so dok"adnie z wszystkich stron oregano
- posoliç.
- Upieczone mi´so skropiç sokiem z cytryny.
W´drówka 97 Smak Urugwaju
[ Flaczki z ciecierzyca/Mandongo (con garbancoz) ] [ Olla (czyt.: ozia) podrida ] [ Jagniecina z rusztu ]
flaczki z ciecierzyca/Mandongo (con garbancoz)
Sk"adniki:
[ Pobierz całość w formacie PDF ]